901 Slipevogn

Slipevognen «Sliping Beauty» tar vare på og vedlikeholder skinnene som bybanen kjører hver dag. Slipevognen har i oppgave å glatte skinnene med slipesteiner slik at vi unngår at skinnene blir riftlet.  Den sliper bort ujevnheter slik at skinnene blir glatte og pene. Når skinnene har en glatt og jevn overflate unngår man støy og forbedrer komforten ombord på bybanen.

Driftsavdelingen på Kronstad fyller på med slipesteiner mellom hjulene som de legger ned i skinnene. Dette gjøres en gang i uken, som regel midt på dagen mellom de vanlige avgangene. En slik runde tar omtrent en time og gjør underverker!

Denne vognen har flere funksjoner enn å slipe skinner. Dersom man tar bybanen ofte kan man høre at det hyler fra skinnene når banen kjører i bygatene. Det er derfor installert et smøreesystem på Sliping Beauty, og der det skriker ekstra mye legger vi et tynt lag med smørestoff på skinnene slik at skrikingen forsvinner umiddelbart.

Sliping Beauty benyttes også om vinteren når snøen har lagt seg. Da festes det en plog på vognen slik at den rydder vekk snø fra skinnene. Det er også installert et system som gjør at vi kan smøre skinnene når det er frost ute. Dette forhindrer at vi får et frost-lag og glatte skinner. Dette arbeidet foregår som regel på nattestid.